|
Nekünk minden hivatalos papírunk megvolt Magyarországon, ami csak kell ehhez a vállalkozáshoz. A vállalkozói igazolványon szereplő tevékenységi kódot is azért cseréltettük le uniósra ( és ez kész röhej...), mert hogy ez nekünk feltétlenül szükséges , elvégre uniósok vagyunk, szabad munkavállalás, meg ilyesmi. (Hozzáteszem, hogy az olasz hivatalok többségében nem is tudják, hogy Magyarország uniós tagállam... ).
Na, és akkor itt jött az első hidegzuhany, mivel igaz hogy uniósok vagyunk , de ez nem jelent semmit, nem lehet a magyar vállalkozói igazolvánnyal dolgozni (2 év távlatából nem is tudom , hogy gondolhattuk egyébként ezt ). Igaz, hogy az Európai Unió otthoni irodájában azt a felvilágosítást kaptuk, , hogy elvileg azért jött létre az unió, hogy szabadon dolgozhass bárhol, de ezt Olaszországban úgy lehet véghezvinni, hogy ki kell váltani az olasz adószámot és arra adózni.
ÓÓÓ, csak ennyi? Már röpültünk is az adószámot kérni.
A kép forrása: http://www.donnamoderna.com/attualita/Guida-alla-partita-Iva-a-chi-conviene-come-aprirla-a-chi-rivolgersi |
Szinte mindenkinek commercialista intézi az adózással és a hivatalos ügyekkel kapcsolatos dolgokat, mivel itt is folyamatosan változnak a törvények, szabályok, és az amúgy is kusza hivatalos ügyeket lehetetlen követni.
Pl. van egy ismerősöm, aki szobákat ad ki turisták részére. Ő csak egy sima "könyvelőt" fogadott, aki csak lekönyveli a számlákat, és megcsinálja az adóbevallást. Nem szól , ha bármi plusz fizetnivaló van, vagy kötelezettség. Az ismerősömnek egy elég kemény büntetést jelentett, és inkább fogadott utána egy commercialistát, még ha ez sokba is kerül. Commercialistának itt a könyvelőt hívják, keveréke a a hazai mérlegképes könyvelőnek, jegyzőnek, ügyvédnek - nem is tudom pontosan megfogalmazni, hogy kik ők, de az biztos, hogy nagy hatalmuk van... :)
Nem olcsó, de rá vagy kényszerülve, mert annyi helyre kell szaladgálni egyébként, amennyit nem is lehet fejben tartani, főleg nem egy idegen országban.
Az olasz hatóságok mivel nem ismerik a kürtőskalácsot, ugyanúgy kezelik, mintha bármilyen más frissen készített ételt akarnál árusítani (pl. pékáru, sütemény). Szükség van mindenre ugyanúgy, mintha egy sütödéd, vagy egy pékséged lenne. Kell egy bejelentett raktárhelység, persze nem is akármilyen, szigorúan meg vannak itt is a feltételek - csempés fal, járólap, hűtő, víz, áram, mosogató, stb. A raktárhelységet úgy veszik, mintha ott sütnél, tehát csak azt lehet kibérelni, ami a földhivatalban üzletté van nyilvánítva. Sima garázs nem jó. A sátorban kell mosogató, víz, áram, hűtő, stb. Fontos a szállító jármű berendezése , tisztántartása is.
Azt a helyi ASL mondja meg, hogy mit követel - és ez régiónként és városonként is változik, pont mint az összes többi engedélynél és hivatalnál is - ahány régió, mind mást kér.
Amikor minden kész - az összes papírt be kell vinni a commercialistához, és várni.
Nekünk mindez 1 évünkbe ( !! ) telt, és közben ketyegett az INPS - több mint 3 ezer euró... folytassam?
A kép forrása: http://lifeintheboomerlane.wordpress.com/2011/03/01/how-much-does-a-woman-cost/1960s-bug-eyed-surprised-woman-buried-in-coins-money-symbolic/ |
Szeretettel
Dia
További írásaim ebben a témában itt olvashatók : Kürtőskalács sütés Olaszországban >>>
2 megjegyzés:
Kedves Dia
Nagyon elragadott a szokimondosägod!Végre vki ki mondja a dolgokat teketòriàzàs nélkül.
Én Swajzban élek s itten szeretnék kürtōskalacsot késziteni.Van egy Campingelöm vendéglövel.Tehat lehetösegeim vannak s kicsi sporolt pénzem is.Ami aggaszt az a tapasztalat.Igaz hogy székelyföldröl szàrmazok de soha életemben nem sütöttem.
Ezzel kapcsolatban szeretnek tanacsot kérni.
Milyen sütök?Feltetelek s mire figyeljek nagyon.A nett tele van ajànlatokkal de azert egy tapasztalt velemeny segitene nagyon
Hàlàs köszönet
Gyöngyike
email:
jessyca.jk24@gmail.com
Szia! Bocsi, de csak most vettem észre, hogy írtál !
Szóval amit tudok, azt nagyjából le is írtam , és ezeken a linkeken megtalálod: https://ooolasz.blogspot.com/search/label/Hivatalos%20dolgok és https://ooolasz.blogspot.com/search/label/K%C3%BCrt%C5%91skal%C3%A1cs%20It%C3%A1li%C3%A1ban
Mindenhol mások a követelmények, úgy technikailag, mint higiéniailag, úgyhogy ezeket a hivatalokban kell megérdeklődni. Mi már nem foglalkozunk sütéssel, így sajnos nem tudlak betanítani, de azt javaslom, hogy keress meg egy kürtős sütőt, aki betanít :) Sok sikert a vállalkozáshoz !
Megjegyzés küldése